Śniadaniowa frittata z warzywami i razowym chlebem

1169706_956283267782808_1892633117_n.jpg (1080×1080)

Dziś pieczemy. Mało kto robi pieczone śniadania, bo uważa się je za niepraktyczne; rano każdemu zależy na czasie i nie ma miejsca na eksperymenty - a szkoda! Nic nie dodaje energii z rana tak, jak piękne i pożywne śniadanie. A już szczególnie w poniedziałek.

Poza tym, wystarczy dobra organizacja. Dzień zaczynamy od kawy (a jakże, patrz Instagram W&H) i pokrojenia warzyw, a gdy frittata się piecze, mamy spokojne 20 minut, żeby się umyć, umalować lub zrobić cokolwiek innego, co robimy przed wyjściem z domu :) Potem wyjmujemy pyszny, gorący jajeczny placek z piekarnika, garść sałaty, pachnący chleb, wcinamy i możemy atakować dzień!


Masę można przelać nie tylko do dużej formy, tak jak na zdjęciu, ale i do małych foremek - wtedy otrzymamy muffiny śniadaniowe, które łatwo można zabrać ze sobą, jeśli się spieszymy. Swego czasu takie wytrawne muffinki zrobiły furorę wśród kolegów i koleżanek z pracy, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do szkoły dla dzieci.

Za każdym razem, gdy robię jakiekolwiek danie używając tej silikonowej formy, moja współlokatorka raczy przypominać mi z wielkim bananem na twarzy o tym, jak to kiedyś piekłam pewnemu Panu chleb (bardzo łatwo poznać, czy ktoś mi się podoba - natychmiast mam mu ochotę ugotować wszystko). Ciasta wyszło za dużo na małą prostokątną formę, więc sięgnęłam po "serce". Podobno bardziej romantycznie i tęczowo być nie mogło... co uświadomiło mi teraz, że taka frittata mogłaby być całkiem ciekawym śniadaniem walentynkowym (lub powalentynkowym).

Śniadaniowa frittata z warzywami i razowym chlebem
Porcje: 2, 360 kcal, BWT: 21/37/13
Czas: 7 minut + 15-20 minut pieczenia

Składniki: 
[Listonic]
Dodaj do kalendarza Google
- 4 jajka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 2 garści sałaty
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia - po szczypcie
- 4 kromki chleba razowego

Przygotowanie
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. W misce utrzepujemy jajka, przyprawiamy i dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy całość i wylewamy do silikonowej lub innej nieprzywierającej formy. Wstawiamy formę do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu przekrajamy na pół, przekładamy na talerz i podajemy obie porcje z garścią sałaty i 2 kromkami chleba.

Smacznego!








0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)