Szybki placek dyniowy


Znacie to uczucie, gdy potrzebujecie czegoś słodkiego i to szybko?
Najlepiej jakieś ciasto?
Ale najlepiej w wersji odchudzonej?
I najlepiej z dynią?

No dobra - mogę być osamotniona, jeżeli chodzi o ostatnie dwa punkty. Ale jeśli chodzi o pierwsze dwa, to jestem pewna, że każdy z nas co jakiś czas tak ma. Na przykład dziś, gdy po wczorajszej sowitej kolacji i intensywnym wieczorze na mieście nastał tzw. "kac dzień" i gdy trzeba było zmierzyć się z brutalną rzeczywistością, zaistniała potrzeba czegoś na pokrzepienie ducha i ciała. O ile jestem przeciwniczką karmienia uczuć ("o, jest mi smutno, zjem wszystko"), to nie da się zaprzeczyć, że jedzenie poprawia humor i można, ba, trzeba wykorzystywać to w odpowiedni sposób. Jednym z takich sposobów są zdrowe wypieki.

Ze względu na konsystencję i wysokość nie nazwałabym tego wypieku ciastem, a plackiem. W dodatku bardzo szybkim, bo piecze się zaledwie kwadrans, a przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników. Piekłam go w małej silikonowej keksówce - można zwiększyć powierzchnię formy i ilość składników dwukrotnie lub trzykrotnie, szczególnie, gdy chcemy nim poczęstować większą liczbę osób. Jedna porcja wystarcza na dwie osoby i świetnie sprawdzi się jako podwieczorek lub pokaźne drugie śniadanie w towarzystwie kawusi...

Placek jest bez jajek, bez glutenu i bez cukru. Jest za to dużo smaku i aromatu, a szczególnie ciepłej, lepkiej i słodkiej dyni.

A jeśli powyższy opis nadal nie przekonał Was do tego, by zawsze mieć zapas dyniowego musu "na czarną godzinę", to może skusi Was rekomendacja mojej drugiej Hantli, który po pierwszym kęsie głośno i dobitnie wyraził swój zachwyt. Nie powiem dokładnie jakimi słowami, bo się na mnie obrazi.
;)



Szybki placek dyniowy
Porcje: 2
372 kcal
BWT 6/53/17
Czas przygotowania: 10 minut przygotowania + 15 minut pieczenia

Składniki:[Listonic]
- pół szklanki mąki owsianej (lub innej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru (w proszku)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3 duże łyżki miodu
- pół szklanki musu dyniowego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy (można zastąpić musem jabłkowym)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Polewa: 125g jogurtu naturalnego + łyżka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego lub innego aromatu 

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W dwóch miskach wymieszać oddzielnie składniki mokre i suche (pamiętajcie o przesianiu suchych składników!). Mokre dodać do suchych i wymieszać do połączenia się składników. Piec przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotować polewę mieszając wszystkie składniki. Po wyjęciu z piekarnika odstawić placek do ostygnięcia na kilka chwil.




Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)