Najpopularniejszym postem na stronie od chwili wstawienia do chwili obecnej niezmiennie jest przepis na omlet z kaszy manny. Nic dziwnego - pięknie się prezentuje, jest puszysty i smakuje jak ciasto :) Robię go bardzo często, eksperymentuję z połączeniami różnych owoców i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Najchętniej dodaję do niego pokrojoną w kostkę brzoskwinię, a w połączeniu z rodzynkami wychodzi al'a sernik - cudo!
Obecnie jestem w trakcie trzeciej przeprowadzki w tym roku (w tym drugiej za granicą), więc po raz kolejny organizuję w kuchni czyszczenie zapasów. Przeglądając najwyższe półki znalazłam kakao i w ten sposób zrodził się pomysł na dzisiejszą propozycję - nową wersję popularnego omletu.
Trochę kakao w końcówce listopada wszystkim nam się przyda!
Trochę kakao w końcówce listopada wszystkim nam się przyda!
Czekoladowy omlet z kaszy manny
Porcje: 2
320 kcal
BWT 19/35/12
Czas przygotowania: 15 minut
320 kcal
BWT 19/35/12
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 10g jagód goji, niesłodzonej żurawiny lub innych pokrojonych bakalii
- 4 jajka
- 100g jogurtu naturalnego
- 40g kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wrzucić bakalie do szklanki z ciepłą wodą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać rózgą.
Powstałą masę wylać na patelnię, na wierzch wysypać bakalie i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, gdy wierzch omleta się zetnie.
Omlet przekroić na pół i polać łyżeczką miodu.
Powstałą masę wylać na patelnię, na wierzch wysypać bakalie i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, gdy wierzch omleta się zetnie.
Omlet przekroić na pół i polać łyżeczką miodu.
Niestety smakuje jak jajka z kakao
OdpowiedzUsuń