Jajko i awokado tworzą wspaniały duet. Szczególnie, jeśli są doprawione świeżo zmielonym pieprzem, a żółtko jest płynne... Mniam! Ten pełen zdrowych tłuszczy omega-3 i omega-6 mariaż spożywczy był zalążkiem dania, które widzicie powyżej. Dzięki kaszy jaglanej i warzywom tworzą bardzo prostą i smaczną propozycję obiadową.
Posiłek jest bardzo sycący, zapewni brak uczucia głodu do końca pracy lub zajęć. Spodoba się tym, którzy lubią proste i zdrowe rozwiązania - a kto takich nie lubi?! Na dodatek jest kolorowy i bardzo apetyczny. W końcu jest awokado, które zapewnia obie te cechy :)
To jak, działamy?
PS. Z dużym prawdopodobieństwem jest to ostatni przepis, jaki wstawiam.
Z Francji, ma się rozumieć. Od soboty znowu rezyduję nad Wisłą!
Lunchbox: Kasza jaglana z jajkiem, awokado i warzywami
Porcje: 2
466 kcal
BWT 17/60/19
Czas przygotowania: 20 minut
466 kcal
BWT 17/60/19
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 120g suchej kaszy jaglanej
- 2 jaja
- 1 awokado
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przesypać na sitko i sparzyć wrzątkiem. Zalać podwójną ilością wody w stosunku do objętości kaszy, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu ok. 10-15 minut, dopóki woda całkowicie się nie wchłonie. W międzyczasie usmażyć na patelni 2 jaja, awokado pokroić w paski, a paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Gdy kasza się ugotuje, wymieszać ją z awokado (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), papryką, pomidorami, jogurtem, solą i pieprzem, a na górę wyłożyć jajka.
Smacznego!
:)
OdpowiedzUsuń